Ρόδι: Ελιξίριο υγείας και ομορφιάς

Ρόδι: Ελιξίριο υγείας και ομορφιάς

REDGOLD-10

Αποτελεί το σύμβολο της γονιμότητας και της καλοτυχίας για πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες, ενώ παράλληλα ανήκει στα τρόφιμα που χαρίζουν μακροζωία. Το ρόδι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε προϊόντα ομορφιάς (κρέμες, μάσκες, peeling προσώπου και σώματος).

Πώς μπορούμε να το καταναλώσουμε;
Σα φρούτο, ενδιάμεσα στα γεύματα, σα φυσικό χυμό με υπέροχη γεύση και ελκυστικό χρώμα, μέσα στο γιαούρτι ή στα δημητριακά πρωινού, το ρόδι μπορεί να ενταχθεί πολύ εύκολα στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Δοκιμάστε να προσθέσετε δυο – τρεις κουταλιές σπόρια ροδιού σε πράσινη σαλάτα (μαρούλι – ρόκα), μαζί με μία κουταλιά της σούπας κουκουνάρι και ένα – δυο σπιρτόκουτα τυρί παρμεζάνα (ή γραβιέρα Μυτιλήνης), με dressing από μια – δυο κουταλιές ελαιόλαδο και ξίδι μπαλσάμικο και δημιουργείστε ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα πλούσιο σε χρώμα, γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Ποια είναι η θρεπτική του αξία;
Μισό φλιτζάνι τσαγιού σπόρια ροδιού (87 γρ.) αντιστοιχούν περίπου σε μία μερίδα φρούτου και αποδίδουν 72 θερμίδες. Το ρόδι είναι πλούσιο σε κάλιο, σε βιταμίνες C, E, K, φυλλικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες χαλκού, ψευδαργύρου, ασβεστίου, σιδήρου, μαγγανίου, σεληνίου. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ενώ δεν περιέχει χοληστερόλη. Ένα ποτήρι φυσικό χυμό ροδιού ισοδυναμεί με δυο μερίδες φρούτου (όπως και ο χυμός πορτοκαλιού) και αποδίδει περίπου 132 θερμίδες. Το ρόδι φαίνεται ότι έχει τρεις φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

Πού μας ωφελεί;
– Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, το ρόδι βοηθάει την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
– Το ρόδι είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος έναντι των καρδιακών παθήσεων. Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε κάλιο συντελεί στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η αντιοξειδωτική του δράση προστατεύει την οξείδωση της LDL (κακής χοληστερόλης) και τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.

– Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνες C, E, ψευδάργυρος, σελήνιο, πολυφαινόλες, μαγγάνιο, χαλκός) χαρίζει στο ρόδι αντιγηραντικές ιδιότητες, αλλά και προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου (όπως μαστού, προστάτη, δέρματος).
– Λόγω του φυλλικού οξέος, συμμετέχει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την αναγέννηση των ερυθροκυττάρων (ενίσχυση αιματοκρίτη, προστασία του εμβρύου από ανωμαλίες του νευρικού συστήματος).
– Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχονται στο ρόδι, συμμετέχουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, του λίπους και των υδατανθράκων.
– Συμμετέχει στη σύνθεση κολλαγόνου (χαλκός, βιταμίνη C), που είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών, στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης (χαλκός, σίδηρος) και στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα (σίδηρος).
– Η τακτική κατανάλωση ροδιού οχυρώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από τις εποχικές ιώσεις.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των ερευνητών και σε άλλους τομείς, όπως τη συμμετοχή του στην ανακούφιση από τους πόνους της οστεοαρθρίτιδας και τη μείωση της φλεγμονής, τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και του λιπιδαιμικού προφίλ στους διαβητικούς, την προστασία από το έλκος στομάχου, αλλά και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Το σίγουρο είναι πως το ρόδι είναι ένα δώρο της φύσης και αξίζει να μπει στην καθημερινή διατροφή ολόκληρης της οικογένειας!

 

πηγή: http://www.emprosnet.gr